Școala Gimnazială Adventistă din Matca și-a deschis larg porțile în dimineața zilei de 14 septembrie pentru a-și primi elevii în anul școlar 2015 – 2016.

Emoții, lacrimi, bucurii… Întâlnirea dintre colegi și prieteni i-a cuprins pe toți într-o atmosferă de sărbătoare, de fericire și, dintr-odată, curtea școlii s-a umplut de chiote de veselie asemeni clinchetului de clopoței. Alergau de la unul la altul povestindu-și fiecare peripețiile și aventurile vacanței.

Elevii au avut parte de o primire călduroasă din partea cadrelor didactice care au fost plăcut surprinse să constate că ei erau acum „un pic mai mari”. La rândul lor, elevii au declarat respect și ascultare pe mai departe.

Părinții, cu ochii lăcrimând a bucurie și speranță, își sorbeau odoarele din priviri, visând cu ochii deschiși la ziua de azi și de mâine.

Cuvântul de deschidere a fost acordat în primul rând oficialităților comunale: domnului primar Costea Nelu și domnului comandant de poliție. Într-un mesaj scurt, dumnealor lor au apreciat Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea pentru viziunea înaltă în domeniul educațional. În încheiere și-au exprimat încredere într-un comportament adecvat al copiilor în conformitate cu educația primită.

A urmat un mesaj din partea oficialităților religioase și școlare în persoana fratelui președinte al Conferinței Moldovei – Istrate Florin, a fratelui președinte a Filialei Asociației Bambi – Avrămiea Liviu, a doamnei director – Stăvărachi Raluca și a fratelui capelan – Nunu Ionuț.

Mesajul a cuprins o motivație puternică asupra cadrelor școlare, concluzionând prin sfaturi și îndemnuri pentru unitate, pentru slujire dezinteresată și spirit de consacrare.

În încheiere, mesajul a atins un apogeu marcând un eveniment special, un Eben – Ezer pentru școala noastră.

Întorcând pagini de istorie, constatăm împlinirea unui deceniu de educație adventistă în Matca.

Totul a început în perioada 2003 – 2004 când un gând mic a încolțit în inima unui om mare. Pastorul Brașov Teofil a dat glas acestei provocări – o grădiniță adventistă. Au urmat voci, reacții și de ce-uri. Răspunsul a fost simplu: „Așa a spus Dumnezeu!” Sfatul inspirat confirmă: „Lângă fiecare biserică să fie înființată o școală creștină”.

Visul a devenit realitate și în anul 2005 s-a obținut autorizația din partea ARACIP pentru Grădinița Curcubeul din localitatea Matca, care la data aceea avea un efectiv de 15 preșcolari conduși de domnișoara educatoare Alina Smarandache.

În anul 2009 s-a obținut autorizația pentru înființarea Școlii Primare Adventiste Matca. Anul școlar 2009 – 2010 a debutat cu clasa I care a avut un număr de 15 elevi proveniți de la Grădinița Curcubeul. An de an s-au adăugat clase, astfel că în anul școlar 2012 – 2013, Școala Primară Adventistă din Matca funcționa cu un număr de 5 clase.

Ordinul Ministrului nr. 4469/09.08.2013 autorizează ciclul gimnazial, școala noastră devenind Școala Gimnazială Adventistă Matca.

Astăzi, dispunem de: 2 grupe grădiniță, 4 clase primare și 3 clase gimnaziale, însemnând un efectiv de 88 de copii.

 

Stimată frățietate adventă,

Ridicăm astăzi un stâlp de aducere aminte, un Eben – Ezer și declarăm plini de încredere: „Până aici ne-a ajutat Dumnezeu!”

Ce va fi mai departe? Nu ne temem. Suntem motivați puternic de un scop, de o viziune înaltă și măreață care va dăinui cât toată veșnicia.

Dumnezeu își va binecuvânta lucrarea!

 

Vasilache Rica
profesor Limba și Literatura Română

[justified_image_grid facebook_id=171346769613844 facebook_album=859855324096315]